Keresés

ErP információk

Amit az ErP rendeletről tudni érdemes

Az üvegházhatású gázok csökkentése, a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználása és az energiafogyasztás csökkentése érdekében az Európai Unió három ambiciózus energia és klímapolitikai célt és ennek 2020-ig történő elérését határozta el.

  • Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése az 1990-es szinthez képest 20%-kal,
  • Megújuló energiák felhasználásának növelése 20%-kal,
  • Energiahatékonyság 20%-kal történő növelése

A célok elérése érdekében az EU rendeletet alkotott, mely fűtő- és melegvíz-készítő berendezésekre vonatkozóan (Ecodesign Regulation) szabályozza a minimum hatékonysági és károsanyag kibocsátási szinteket.

Mit jelentenek az ErP, Ecodesign és ELD rövidítések?

ErP és Ecodesign: Az energiafelhasználással kapcsolatos termékek (röviden ErP) gyártását és forgalmazását az Európai Unió által előkészített és elfogadott törvényrendelet szabályozza. Az Ecodesign (környezettudatos tervezés) a kötelező minimális termékhatékonyságot és kibocsátási értékeket írja elő a fűtő- és melegvíz-készítő készülékek esetében, 400 kW teljesítményig.

ELD: az ErP-szabályzás kiegészítéseként, az EU törvényrendelete kötelező jelleggel előírja a 70 kW-ig terjedő készülékek energiacímkézését. Az Energiacímke Direktíva (ELD) értelmében minden új fűtő- és melegvíz-készítő készüléket, illetve rendszert az energiaosztály-besorolása szerinti címkével kell ellátni.

Melyik termékeket érinti az új szabályozás?

Az Ecodesign szabályozás két, a kivitelezők és kereskedők számára is fontos termékkategóriát érint.

  • 1. kategória: elektromos, olaj- és gáztüzelésű hőtermelők, kombi készülékek, hőszivattyúk és a kapcsolt energiatermelésre alkalmas készülékek.
  • 2. kategória: melegvíz-tárolók, elektromos, olaj- és gáztüzelésű melegvíz-készítő berendezések, hőszivattyúk és a szolár HMV-tárolók.

A rendszer hatékonysága, valamint annak energetikai besorolása az előbbi termékek kombinálása, illetve szabályozóegységekkel történő kiegészítése esetén tovább növelhető. Ezt a kivitelező számolja ki, és jelzi a rendszer címkéjén.

Mikor lép hatályba az új törvény?

Az új törvény 2015. szeptember 26-án lép hatályba. Eddig az időpontig a gyártókat, kereskedőket és a kivitelezőket semmilyen szabályozás nem kötelezi az energiabesorolás, illetve a készülékcímkézés használatára. Amint azonban a törvény hatályba lép, csak a környezettudatos tervezésben leírtaknak megfelelő, energiacímkével ellátott készülékek gyárthatók!

Mit jelent a kivitelező számára mindez?

A kivitelezőknek az eddiginél is fontosabb szerep jut. Az új szabályozásnak köszönhetően számos lehetőség nyílik meg Saunier Duval-partnereink előtt, hogy az ErP-vel kapcsolatos kérdésekben tájékoztassák ügyfeleiket.

A háztartási gépektől eltérően a fűtési és melegvíz-készítő rendszerek címkéi elsősorban csak alapadatokat tartalmaznak.

Mutatják például az energiafelhasználás mértékét, de annak pontos értelmezéséhez, a vevő igényeinek megfelelő legjobb megoldás kiválasztásához további tanácsadás szükséges a kivitelező részéről, hogy végül a legmegfelelőbb termék vagy rendszer kerüljön beszerelésre.

Milyen adatok vannak a címkéken?

Miben segíthet a Saunier Duval?

  • Mi felelünk azért, hogy elérhető legyen a termék adatlapja, az energiacímke és az aktualizált értékesítési információ, amint ezek rendelkezésre állnak
  • Oktatásokat tartunk, hogy az új szabályozás milyen változásokat jelent
  • Online kalkulátort biztosítunk, amely rendszerek telepítése esetén segít az energiacímke elkészítésében.*
  • Folyamatos tájékoztatást biztosítunk az ErP-vel kapcsolatosan.

* Az online kalkulátor a www.saunierduval.hu weboldalon érhető el 2015. szeptember 26-tól.

Mi, a Saunier Duvalnál...

...hiszünk abban, hogy az új szabályozás új lehetőségeket tár fel az Ön számára is. Őszintén és könnyen érthetően bocsátunk rendelkezésére minden olyan információt a termékeinkkel, energetikai címkézéssel kapcsolatosan mely segít Önnek megfelelni az új követelményeknek és reméljük, hogy ezt Önt is bizalommal tölti el.

További információért kérjük forduljanak hozzánk, vagy a hivatalos Saunier Duval kereskedőköz.