Keresés
Szakember keresése

Így légtelenítheti a radiátorokat - egyszerűen

A hideg évszakok beköszöntével megkezdődik a fűtési szezon. De az ősz és a tél kellemetlen lehet, ha a radiátorok csak részben melegednek fel, vagy csak ímmel-ámmal működnek. De ne aggódjon, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fűtési rendszere, vagy a radiátorai meghibásodtak. A legtöbb esetben a problémát saját maga is megoldhatja - a radiátorok légtelenítésével.

Honnan lehet tudni, hogy levegő van a radiátorokban?

A készülékeink kezelési leírásában már mi is említettük, hogy a fűtőtestben megrekedt levegő első jele az, hogy a radiátorok nem melegszenek fel megfelelően, vagy csak egyes területein melegek. A levegő ugyanis megakadályozza a fűtővíz egyenletes eloszlását a radiátorban. Szintén az egyenetlen eloszlás jele lehet a fűtés bekapcsolásakor hallható ropogásra hasonlító hang. A radiátorok légtelenítésével biztosíthatja, hogy a megrekedt levegő távozzon a rendszerből és a fenti problémák megszűnjenek.

A radiátorok légtelenítéséhez az alábbiak szerint járjon el

A fűtési rendszer légtelenítése gyors és egyszerű. Mielőtt elkezdené, kapcsolja ki a fűtési rendszert, hogy a keringtető szivattyú leállítsa a fűtővíz és a levegő keringtetését a csöveken keresztül. A radiátor termosztátjainak teljesen nyitva kell lenniük a légtelenítési folyamat során. Ha a fűtési rendszer éppen működött, várjon körülbelül egy órát, nehogy megégesse magát a forró fűtővízzel. Közben szerezzen be egy vödröt, egy törlőrongyot és egy légtelenítő-kulcsot. Ha nincs meg a légtelenítő kulcs, sokszor egy csavarhúzó is megteszi helyette. Maga a légtelenítési folyamat körülbelül öt percet vesz igénybe minden radiátor esetében. Nos, kezdjük is el...

Készítse elő a szükséges szerszámokat

A légtelenítéshez szüksége lesz egy vödörre, egy törlőrongyra és egy légtelenítő-kulcsra. Ha ez utóbbi nincs, vagy nem találja, szeleptől függően jó lehet egy csavarhúzó is.

Kapcsolja le a fűtést

Mielőtt elkezdené légteleníteni a radiátorokat, feltétlenül kapcsolja ki teljesen a fűtési rendszert. Így a keringtető szivattyú leállítja a fűtővíz és a levegő keringtetését a rendszerben.

Legyen óvatos!

Ha nemrég üzemelt a fűtés, a fűtővíz még meleg lehet. Ebben az esetben várjon körülbelül egy órát, hogy ne forrázza le magát az esetleg kifolyó forró fűtővízzel. Ha a rendszer már egy ideje nem üzemelt, akkor erre a lépésre nincs szükség.

Légtelenítés elkezdése

Csavarja le a szelep zárósapkáját, vagy ha van, a termosztátfejet a szelepről és helyezze a légtelenítő-kulcsot a szelepbe. Helyezze a vödröt a szelep alá, hogy össze tudja gyűjteni az esetleg kifolyó fűtővizet..

A levegő kiengedése

Most óvatosan fordítsa el a légtelenítő-kulcsot az óramutató járásával ellentétes irányba. Fél fordulatnak általában elegendőnek kell lennie. Ekkor egy sziszegő hangot hallhat, ami a kiáramló levegő hangja. Kérjük, ne nyissa ki a szükségesnél jobban a szelepet, mert akkor nagy mennyiségű fűtővíz folyhat ki a rendszerből.

Szelep visszazárása

Amikor a levegő teljesen kiszivárgott, a sziszegő hang megszűnt és helyette kevés víz kezd a szelepből kifolyni, (szerencsére már alátette a vödröt!) akkor ideje elzárni a szelepet. Most a törlőruhával törölje szárazra radiátort, a szelepet és szükség esetén a padlót.

Kapcsolja be újra a fűtést

Miután az összes radiátort egymás után kilégtelenítette, újra bekapcsolhatja a fűtési rendszert. A légtelenítési folyamata miatt lehetséges, hogy a fűtőkörben lecsökken a víznyomás és vizet kell tölteni fűtési rendszerbe. Emiatt nem kell aggódnia, a légtelenítésnek ez természetes velejárója. A víznyomás értékét ellenőrizheti a kazán nyomásmérőjén (digitális vagy analóg) és szükség esetén a feltöltőcsap megnyitásával pótolhatja az elfolyt fűtővizet. Az ideális nyomásszintnek 1,4 és 1,6 bar között kell lennie.

Ha nem biztos benne, hogy minden rendben van, lépjen kapcsolatba egy helyi szervizes partnerünkkel: Szervizes kereső

Végül ellenőrizze, hogy a légtelenített radiátorok felmelegedtek-e.